Search
петок 6 декември 2019
  • :
  • :

Паметна држава, не ко нас. Црна Гора го одби „Малиот Шенген“, бил губење време

Црногорската министерка за економија Драгица Секулиќ ја отфрли можноста Црна Гора да се придружи на „Малиот Шенген“.

Секулиќ рече дека Црна Гора веќе ги отворила границите и ги елиминирала трговските бариери со соседите, па така тоа би било губење време.

-Факт е дека ние првпат се сретнавме со текстот, како што тие го нарекоа, „акциски план за забрзување на слободниот проток на стока, луѓе, услуги и капитал“, во Охрид на состанокот. Во тој документ нема ништо ново што ние досега веќе не сме го имале во различни декларации и договори. Црна Гора како членка на ЦЕФТА нема отворени прашања со ниту една земја во регионот, особено не со земјите кои се иницијатори на оваа иницијатива, што не е случај со нив меѓусебно. Така да потполно е јасно дека Црна Гора веќе ги отвори своите граници, рече Секулиќ.

loading...