Живот

Зошто золвата е три пати полоша од свекрвата: Од борбата со неа тешко се излегува како победник

Македонија

Заболени
11,554
Мртви
519
Излечени
7,607
Активни
3,428
Last updated: 08/08/2020 - 04:11 (+02:00)

Фотографија на Марјан Стаменковски.

Ако сестрата секогаш била вклучена во животот на нејзиниот брат, слободно ги изразувала своите мислења за неговите одлуки, можеби дури и ги носела, неговиот брак може да гои види како губење на авторитетот.

Кога жените ќе се омажат, тие често размислуваат дали и како ќе се согласуваат со свекрвата. Ова можеби не е изненадувачки со оглед на многуте предрасуди, но и докази за лоша врска меѓу снаата и свекрвата, но една многу важна фигура во животот на мажот, која ретко ви паѓа на ум е сестрата на вашиот сопруг.

Еве зошто понекогаш е потешко да согласувате со золвата отколку со свекрвата!

Едно едно чилеанско истражување на 600 луѓе открило дека дури 56 проценти од жените не се согласуваат со сестрата на нивниот сопруг.

Имено, сестрите честопати се обидуваат да го сочуваат својот „клан“ создаден за време на детството и после бракот на нивниот брат, како и авторитетот што го имаат над најблискиот роднина.

– Како што растат, браќата и сестрите стануваат најсилни фигури во нашите животи, заменувајќи ги нашите родители во таа „функција “. Затоа што е полесно да се сподели реалноста и денес со слична или иста генерација- вели психологот Паула Сајез.

Покрај овој „клан“, сестрите имаат и други мотиви за конфликт со снаата, а најсилниот доаѓа од семејството и воспитувањето. Имено, ако сестрата секогаш била вклучена во животот на неговиот брат, слободно искажувајќи ги своите мислења за неговите одлуки, можеби дури била слободна и да ги донесе, таа би го видела неговиот брак како губење на авторитетот и би била непријателски настроена кон снаата.

Друга причина може да биде вообичаеното ривалство меѓу браќата и сестрите, дури и ако е во несвесно. Ако сестрата долго време не била во некои блиски односи со својот брат, тогаш ни снаата нема да биде многу пожелна и прифатена.

Природната врска меѓу браќата и сестрите игра важна улога

Многу студии укажуваат на фактот дека бебињата создаваат многу силни врски со браќата и сестрите, слични на оние што ги создаваат со својата мајка. Оваа врска може да ја објасни потребата на сестрата да го заштити својот брат од „некоја снаа“, што ќе предизвика таа да најде милион недостатоци. Заднината на сето ова е всушност стравот дека ќе се изгуби оваа силна врска со нејзиниот брат заради новата жена во неговиот живот.

loading...
Види повеќе

Поврзани вести

Напишете коментар

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker