Search
среда 19 февруари 2020
  • :
  • :

Заев при обидот да закрои лоза за малку ќе си го пресечел цоцето

Денеска го славиме нашето македонско вино, нашиот бренд и белег по кои сме познати и почитувани во светот. Вака изјави министерот за земјоделство Трајан Димковски по закројувањето на винови лози во месноста Лепово на винаријата „Тиквеш“.
Закроија и премиерот Оливер Спасовски кој што беше малку по внимателен , но претседателот на СДСМ Зоран Заев како што е  смотан за малку ќе си го пресечел цоцето, не можеме да го наречеме п.нис бидејќи доста сме слушале дека е малецко.

Тој информираше дека вкупното производство на вино се движи од 115 до 125 милиони литри, од кои приближно 80 милиони литри завршуваат на пазарите надвор од РСМ од што годишниот девизен прилив изнесува околу 50 милиони евра.

Димковски соопшти дека македонските вина прават сериозен пробив на европските и странски пазари и тоа е добро за нашата економија и за афирмација на нашата земја. Расте извозот на вино во шише, а паралелно и наградите за македонските вина на меѓународните саеми.

– Во периодот што следува уште повеќе ќе вложуваме во промоција на македонските вина на меѓународните пазари преку мерките од новите програми на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство – рече министерот.

Тој нагласи дека лозарството е стратешка извозна гранка која мора да се развива и унапредува. Како Влада, додаде, покажавме голема грижа за лозарите и за решавање на проблемите со кои тие се соочуваат.

Но да продлжеме што се случувало..
Димковски рече дека за да ги направиме нашите вина и винската индустрија уште поконкурентни во светски рамки мора да вложуваме во лозарството. Тој нагласи дека оваа исконска земјоделска гранка има огромна традиција на опстојување на овие наши балкански простори, а посебно во нашата земја.

– Изминативе две и пол години како ресорно министерство интензивно работевме на развојни мерки за оваа наша стратешка гранка, како и на навремена и неселективна исплата на субвенциите тогаш кога им се потребни на лозарите. Нашите мерки за развој на винската индустрија веќе даваат позитивни резултати. Стануваме препознатливи по производството на квалитетно вино што не етаблира како винска земја – рече министерот.

Тој информираше дека вкупното производство на вино се движи од 115 до 125 милиони литри, од кои приближно 80 милиони литри завршуваат на пазарите надвор од РСМ од што годишниот девизен прилив изнесува околу 50 милиони евра.
Димковски соопшти дека македонските вина прават сериозен пробив на европските и странски пазари и тоа е добро за нашата економија и за афирмација на нашата земја. Расте извозот на вино во шише, а паралелно и наградите за македонските вина на меѓународните саеми.
– Во периодот што следува уште повеќе ќе вложуваме во промоција на македонските вина на меѓународните пазари преку мерките од новите програми на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство – рече министерот.
Тој нагласи дека лозарството е стратешка извозна гранка која мора да се развива и унапредува. Како Влада, додаде, покажавме голема грижа за лозарите и за решавање на проблемите со кои тие се соочуваат.

ОВА ЗНАЕТЕ ДЕКА Е ОБИЧНО СРАЊЕ ТАКА ДА НЕ ВЕРУВАЈТЕ ШТО КАЖАЛ ЗАЈКО, ОСВЕН ОНА ЗА ЦОЦЕТО

loading...