Search
вторник 18 јуни 2019
  • :
  • :

Цар Самоил им го дадовме на Бугарите, слепците све Бугари биле бе?

Со колегите од Софија постигнавме согласност дека Цар Самуил е легитимен претставник на Бугарското царство, рече раководителот на македонската комисија, професорот Драги Георгиев за Канал 5.

Единствен спор околу Самоил останува само согасноста околу тоа кои етнички заедници опстојувале во рамките на неговото царство, бидејќи територијата се протегала низ цела Србија, Албанија и дел од Грција.

Средновековниот владетел е една од ликовите над кои и Македонија и Бугарија сметаат дека е дел од нивната историја.

Интердисциплинарната македонско-бугарска комисија за ревизија на историјата во учебниците е составена во согласност со договорот за добрососедство од 2017-та.

Следната средба на експертите ќе биде на крајот на февруари.

loading...