Search
понеделник 24 јуни 2019
  • :
  • :

Со име и презиме: Овие пратеници и го сменија името на државата

Седумдесет и петтата седница на Собранието на Република Македонија, за промена на Уставот, со цел промена на уставното име, се одржа вчера.

Од присутните 81 пратеници, сите се изјасниле „ЗА“, па ја прекрстија државата во Република Северна Македонија.

Еве кои пратеници гласаа за промена на името:

По неколкудневната неисвесност дали премиерот Зоран Заев ќе успее да обезбеди двотретинско мнозинство за уставните измени, денеска 81 пратеник гласаа за отворање на патот за стапување на сила на Договорот со Грција.

Во собраниската сала владееше мирна атмосфера, а некои од пратениците го сликаа моментот кога го притискаа зеленото копче.

loading...