Тинејџерката Ноа Потовен си го одзеде животот во својот дом во Арнхем во неделата со помош на клиниката за евтаназија.

Аистираното самоубиство е легално во земјата од 2001 година, за кое е потребно одобрение од лекар кој мора да заклучи дека болката на пациентот е неиздржлива.

На денот пред нејзината смрт, Потовен ја сподели својата одлука со повеќе од 10.000 следбеници на Инстаграм.

-Во рок од 10 дена ќе умрам, напиша таа и додаде: По неколку години борба се е готово. Јас веќе престанав да јадам и пијам некое време, а по многу разговори и критики беше одлучено да ме „ослободат“ бидејќи моето страдање е неподносливо. Завршено е.

Потовен пишуваше за својата битка со депресија во наградената автобиографија. Во книгата, тинејџерката детално ги опишува искуствата со сексуална злоупотреба и силување, поради кои таа со години се криела од срам.