Search
среда 26 февруари 2020
  • :
  • :
Најнови Вести

Шокантни сцени од пазарот од каде се појавил вирусот: Јадат змии, коали и скорпии, а работат во несанитарни услови

Коронавирусот, кој избил во кинескиот град Вухан, се проширил на неколку други држави, а убил најмалку 25 луѓе.

Се смета дека епидемијата започнала на еден рибен пазар кој во меѓувреме е затворен, а целиот град е во карантин.

Вухан има околу 11 милиони жители, повеќе од Лондон и Њујорк, а вирусот се проширил и на Тајланд, Јапонија, Јужна Кореја и Тајван, но стигнал и до САД.

Неколку недели откако пазарот станал “нулта точка”, службениците потврдиле дека вирусот е пренослив од човек на човек.

Daily Mail Online

@MailOnline

Humans likely got the deadly Chinese coronavirus from SNAKES sold at the Wuhan market https://trib.al/KjJ1cOn 

Humans likely got the deadly Chinese coronavirus from SNAKES

Peking University researchers found that the new coronavirus’s genetic material is likely a combination of a strain that infects bats and another strain, which then infected snakes, and then humans.

dailymail.co.uk

83 people are talking about this

Коронавирусот претставува широк спектар на вируси присутни кај животни кој во одредени околности може да премине на луѓе. Контактот со месо од разни животни кое се продава на велепазарот за морска храна е утврден како веројатна причина за првите пријавени инфекции кај луѓето.

Локалните медиуми направиле список од животни чие месо наводно е достапно на пазарите. Информациите не се целосно проверени, но наводи за тоа кружат и на социјалните мрежи.

The Sun

@TheSun

Coronavirus outbreak could be linked to bat soup sold at Wuhan market https://www.thesun.co.uk/news/10801901/coronavirus-outbreak-china-spread-bat-soup/?utm_medium=Social&utm_campaign=sunmaintwitter&utm_source=Twitter#Echobox=1579773467 

Fears coronavirus outbreak is linked to bat soup sold at Wuhan market

A DEADLY new virus which has killed 25 people in China could have spread to humans from bat soup, it’s been claimed. The outbreak of coronavirus began in the city of Wuhan – which has s…

thesun.co.uk

457 people are talking about this

Имено, на списокот се наоѓа живина, стока, свинско, гуски, зајци, кучиња, елени, змии, желки, скорпии, саламандери, лисици, крокодили, магариња, ноеви, лебеди, како и цври, пауни, јазовци, видри, но и кенгури и коали.

Продавачите во валканите корита ги чуваат животните и нивните остатоци, валкани им се ракавиците на рацете, но и вагите на кои го мерат месото.

Muyi Xiao@muyixiao

Photo from Douban of a menu at Huanan Seafood Market. Don’t know when it was taken, but they sell all kinds of wild animals incl. live wolf pups & palm civets. 2nd photo taken after outbreak discovered shows this storefront (3rd left) covering word “野 (wild)” in its name.

View image on TwitterView image on Twitter
482 people are talking about this

Како што пишува “Daily Mail”, на фотографиите може да се види дека за месо од коала потребно е да издвоите околу 10 американски долари.

Во понудата се наоѓаат дури 112 различни видови месо.

За овој вирус засега не постои вакцина.

loading...