КолумниТОП

Реакција: СРАМЕН И КОРУПТИВЕН ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ ЛИЦЕНЦИ ЗА ОФТАЛМОЛОГИЈА, ФИЛИПЧЕ ГО ПОВЛЕЧЕ ОВОЈ СРАМ ФАЛА БОГУ

Македонија

Заболени
11,554
Мртви
519
Излечени
7,607
Активни
3,428
Last updated: 08/08/2020 - 04:56 (+02:00)

ПОСЛЕДНА ВЕСТ ПОД ПРИТИСОК НА ЈАВНОСТА ПОВЛЕЧЕН Е ОВОЈ ПОВИК И ДЕНИЦА НЕМА ДА ГО ДОБИЕ НЕМА СЕГА ЗА СЕГА ДЕ…ЗА НАТАКА ЌЕ ВИДИМЕ ДАЛИ ЌЕ НАМЕСТАТ

На 24 јануари оваа година МЗ пушти јавен повик за доделување лиценци за вршење здравствена дејност Офталмолошка хирургија на државно ниво во мрежата на здравстени установи, со истиот направена е и тендерска документација и отворена постапка за доделување на лиценци.

И до тука е во ред.

НО, од тука почнуваат чудните дејанија на пример во самите документи среќаваме мноштво на дискриминаторски одредби, елементи кои сигурно водат кон коруптивни активности видливи и за лаик не пак за човек од фелата. Наведено е на пример дека со овој повик треба да се обезбеди географска достапност на здравствените установи или според она што го прочитавме во еден Службен Весник еден офталмолог треба да е на услуга на 25 илјади граѓани.

Да ви поедноставиме според уредбата на таа фамозна мрежа на здравствени установи од 2012 година има осум региони во РСМ кои треба да бидат покриени со секундарна здравстена заштита. Со овој јавен повик појаснето е дека офталмолошката хирургија а тоа е објаснето во тендерот може да работи според региони. Или на ниво на региони, а во исто време пази нон сенс ја навел ОПШТИНА КАРПОШ како услов?

Ако се погледнат другите региони од РСМ ( Пелагониски, Вардарски, Североисточен, Скопски, Југоисточен. Полошки и Источен регион) ќе се види дека немаат ни едена приватна здравствена установа која е офталмолошка хирургија освен во Скопскиот каде има дури три Систина офталмологија, Еуроипјан ај и Серафимовски. Значи наместо да се даде приоритет на останатите седум региони да добијат барем еден таков центар-приватна здравствена установа офталмолошка хирургија НЕЗАКОНСКИ СЕ УБУТУВА УШТЕ ЕДНА ВО СКОПСКИОТ РЕГИОН.

А тоа имплицира да се посомневаме дека се работи за ДОГОВОРЕН КРИМИНАЛ ВО ЗАРОДИШ МИТО  И КОРУПТИВНА АКТИВНОСТ А ЗА ОВА НЕКОЈ НАЈВЕРОЈАТНО ЗЕЛ ПАРИ,

ДА МИСЛИМЕ НА ТЕБЕ МИНИСТРЕ И НА ТЕБЕ ДИРЕКТОРЕ НА ФОНДОТ.

А ИМАМЕ ПРАВО ДА СЕ ПОСОМНЕВАМЕ, оти во тендерот барате да е во одредена скопска општина Карпош, а таму е ПЗУ ДЕНИЦА?! Во оваа општина се и Систина офталмологија, а и 8ми Септември на само стотина метри со истата дејност, додека цели региони повторувам немаат. И не само тие на неколку стотина метри се и Румунска Болница Букурешт како и три ПЗУ кои се бават со дејноста ОФТАЛМОЛОГИЈА.

Значи пополнетоста во општина Карпош е далеку над потребниот просек зацртан во мрежата на здравстевени установи и нема никаква оправданост да се додели уште една лиценца на ова подрачје, смрди на КОРУПТИВНОСТ министре Филипче!

Одиме понатаму во самата постапка која нашиот портал ја поседува види скрин

Ајде да видиме што бодирате Министре

  1. простор
  2. опрема
  3. кадар Е сега простор кој будала бодира простор кога просторот е критериум кога просторот е опишан во правилник минимум потребен и зошто некој би имал поголем простор од со уредба потребниот, нон сенс.
  4. Како и по која основа апарат кој чини да речеме 300 евра носи 0.5 бода и апарат од 4000 евра набавна цена носи исто 0,5 бода? Тонометарот е 300 евра, а офталмоскопот 4000 евра чисто како илустрација…Како може да не се мери потекло, или за да ме разберете како може мерцедес од 2001 ва година и мецедес од 2018 година да носат исто поени, а знаеме на пазарот како е со цените апропо годините на апаратот и возилата. Или небитно е дали е кинески, германски, јапонски? Прашањето ми е по која метоодологија ова го бодувате, кога немате ни марка на производ ниту година на производство? Е ова е најсмешното не бе најдебилното КАДАР.  Во оваа точка бодирате успех на факултет на кадар комплет и посебно предметот ОФТАЛМОЛОГИЈА? За додлеување лиценца вие бодирате оценки од цел медицински факултет? А ако по добивањето на дозволата едноставно установата ги замени офталмолозите со послаби завршени студенти? И ова е шлагот на тортата кој ја избра комисијата која ќе одлучува, поточно по која методологија е формирана и избрана? Доделувате лиценца за приватен офталмолошки хирург, а во комисијата немате таков претставник кој ја познава таа проблематика! Поточно како оваа комисија ги штити правата на приватните офталмолози? Министре ако е за лапачка доста е повлечете го овој повик срамно е и коруптивно и ќе одговарате! ДА СУМИРАМЕ

ПС ТЕКСТОТ Е НАПИШАН ОД МАТЕРИЈАЛИ НА ЖАЛБАТА НА ЕДЕН ОД КОНКУРЕНТИТЕ КОЈ СМЕТА ДЕКА Е ОБЕСПРАВЕН

loading...
Види повеќе

Поврзани вести

Напишете коментар

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker