Search
среда 21 август 2019
  • :
  • :

Наш предлог за совршено викенд уживање

Наш предлог за совршено викенд уживање.

За градот Дојран има неколку легенди, но најпозната е онаа за убавата мома Дојрана. Имено, Дојрана се вљубила во овчарчето Лабин. Еден ден, среде градот се виело оро, каде што биле собрани сите моми и ергени. Тука била и Дојрана со Лабин. Во тој момент дошол Џемо Арамбашата, кој ја здогледал убавата Дојрана и ја грабнал, а Лабин тешко го ранил со сабјата. Дојрана, од големата омраза и лутина кон Џемо, скокнала од неговиот коњ и се стрчала накај Лабин. Иако ранет, таа успеала да го довлечка до езерските води и за да не бидат заробени од Џемо, се удавиле во езерото. Од тој трагичен настан, езерото, според легендата, се нарекло по името на Дојрана – Дојранско Езеро, а градот го добил името Дојран.

Наполнете го резервоарот на вашето возило на една од бензиските станици на Gulf и уживајте во убавините на Дојран и Дојранското езеро.

Фотографија на Supertrade.

loading...