Search
петок 18 октомври 2019
  • :
  • :

Груевски со навреди кон Заев по снимката на Ел Чека за Мартин Нешковски

Фотографија на Zarko Velenderic.

Осудениот екс премиер, Никола Груевски, кој е во бегство во Будимпешта, објави нов статус каде употребува навреди кон премиерот, Зоран Заев. Груевски го нарекува Заев, нечовек, монструм и инфериорен. Според него Заев манипулирал со јавноста кога ја објавил „бомбата“ за Мартин Нешковски, каде разговараат Груевски и тогашната министерка Гордана Јанкуловска и се договараат како да го амортизираат незадоволството на јавноста по неуспешниот обид да се скрие убиството.

Статусот на Груевски се однесува на последната бомба на Ел Чека каде е објавен разговорот меѓу него и Јанкуловска. СДСМ во проектот „Вистината за Македонија“ објавија извадок од разговорот, во траење од неколку минути, каде двајцата тогашни функционери коментираат дека немаат контрола над специјалните единици и дека ги прикриваат нивните дела, а во еден момент Груевски вели дека „Урко лаже ко циган“.

Наспроти тврдењето на Груевски, новата целовита снимка покажува дека не е интервенирано во извадокот од неколку минути.

„Монтираниот аудио матерјал за убиството на Мартин Нешковски имаше цел да биде најемотивната “бомба” чија “ експлозија” требаше да ги извади луѓето на улица, во шатори пред владата и да предизвика насилни протести со многу повредени полицајци, со цел колкуминација на политичката криза која ја создаде.
Во таа криза ја гледаше својата шанса за доаѓање на власт, бидејќи поинаку беше инфериорен и беше и остана неконкурентен политичар надвор од локалното ниво, по речиси сите критериуми“, пишува Груевски за Заев.

Според него Заев манипулирал со јавноста и со меѓународната заедница, за да ја прикаже, како што вели, тогашната власт во негативно светло.

„Народот го измами со купишта вакви фабрикувани матерјали и измами. Прво монтирани снимки кои создаваат “експлозија од емоции” кај народот, а потоа по доаѓањето на власт нова измама преку притисок и наредба на судиите да ги прифатат овие монтирани снимки како клучни докази и шокантно и без објаснување како никаде во светот, да не прифатат нивно судско вештачење на нивната целовитост и автентичност. Целта повторно монструозна и нечовечка: своите политички конкуренти да ги заглави по судови, притвори, затвори и да бидат уништени во секоја смисла. За да владее по неговиот испробан терк “едно евро за вицето” што подолго. Баш фашистички монструозно. Каков нечовек треба да е некој за вака да ги остварува своите цели?“, напиша Груевски.

Свесно манипулираше со народот… Со семејствата на Мартин Нешковски, Никола Младенов, убиените деца кај Смилковското езеро, со искрените луѓе кои верува на се што слушаа и што им беше сервирано, но и со целата домашна и меѓународна јавност, домашни и странски медиуми и политичари.

Монтираниот аудио матерјал за убиството на Мартин Нешковски имаше цел да биде најемотивната “бомба” чија “ експлозија” требаше да ги извади луѓето на улица, во шатори пред владата и да предизвика насилни протести со многу повредени полицајци, со цел колкуминација на политичката криза која ја создаде.
Во таа криза ја гледаше својата шанса за доаѓање на власт, бидејќи поинаку беше инфериорен и беше и остана неконкурентен политичар надвор од локалното ниво, по речиси сите критериуми.

Ова не е прв ваков случај каде се гледа како манипулирал со снимките и со народот за да не прикаже во најлошо светло. Пред некоја недела се појави целовита снимка на веќе објавена снимка во скратена “Заева” верзија во која изоставил еден дел каде се гледа како наши високи функционери одбиле поткуп, кој Заев ни во сон не би го одбил.

Народот го измами со купишта вакви фабрикувани матерјали и измами.

Остана доследен само на ветувањето дека ќе ги прифати сите барања на соседите во однос на македонското национално прашање, а за возврат да добие поддршка да владее на ист начин како во што видовме како претходно владеел во Струмица. Но тоа ветување не беше кон народот чие мнозинство не можеше да поверува дека такво нешто е подготвен да направи исто како што многумина неверуваа дека е можно да монтирал снимени разговори за да добие ефект кој го посакува.

Прво монтирани снимки кои создаваат “експлозија од емоции” кај народот, а потоа по доаѓањето на власт нова измама преку притисок и наредба на судиите да ги прифатат овие монтирани снимки како клучни докази и шокантно и без објаснување како никаде во светот, да не прифатат нивно судско вештачење на нивната целовитост и автентичност.

Целта повторно монструозна и нечовечка: своите политички конкуренти да ги заглави по судови, притвори, затвори и да бидат уништени во секоја смисла. За да владее по неговиот испробан терк “едно евро за вицето” што подолго.

Баш фашистички монструозно.

Каков нечовек треба да е некој за вака да ги остварува своите цели?

https://infomax.mk/…/%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%be%d0%b7%…/

loading...