Search
среда 8 април 2020
  • :
  • :
Најнови Вести

Еве што треба да јадете за да ви биде вагината мирисна и здрава

Македонија

Заболени
599
Мртви
26
Излечени
30
Активни
543
Last updated: 08/04/2020 - 08:29 (+02:00)

Храната која ја јадете може да влијае врз мирисот на вашата вагина, но и нејзиното здравје, што е уште поважно.

Здравите вагини имаат урамнотежена природно кисела рН вредност, како и низа добри бактерии кои се борат против инфекциите- вели гинекологот Мери Роџер.

Храната која ја внесувате во организмот може да ја промени рН вредноста, но и природниот мирис на вашата вагина.

Она што може да го поремети балансот се: зачини, кромид, млечни производи, аспарагус, црвено месо, брокула.

За да биде вашиот интимен дел мирисен и здрав, треба да конзумирате:

-Се препорачува внес на овошје и зеленчук кое ќе ја сочува природната рН вредност и здравјето на вагината- објаснува гинекологот.

Оваа храна не може трајно да ја наруши природно киселата рН вредност, туку тој ефект ќе трае два, три дена од моментот кога сте ја јаделе таа храна.

За да биде вашиот интимен дел мирисен и здрав, треба да конзумирате што повеќе овошје, зеленчук, интегрални житарки и да пиете доста течности, особено вода.

Исто така, корисен е и јогуртот, а вниманието треба да се насочи и кон количината на шеќерот кој го внесувате во вашиот организам. Виските количества од шеќер можат да бидат причина за инфекција на половиот орган.

loading...